Welkom bij
1.1 Dit reglement geldt voor de interne competities van Bridgeclub Schiedam’59. Tenzij in dit reglement anders is bepaald, wordt er gespeeld volgens de reglementen en de spelregels van de Nederlandse Bridge Bond. 1.2 Dit reglement is opgezet als basisreglement, de Technische Commissie (hierna aan te duiden als TC) maakt de details voor aanvang van een seizoen bekend. 1.3 De Wedstrijdleider (WL) is belast met de organisatie van de speelavonden.
2.1 Systeemkaart
2.1.1 Ieder paar is verplicht de tegenstanders twee gelijke, voldoende en overzichtelijk ingevulde systeemkaarten voor te leggen. 2.1.2 Als een paar niet aan deze verplichting voldoet, mag de tegenstander er van uitgaan dat het in gebreke zijnde paar het Biedermeijer® Groen systeem hanteert zonder varianten.
2.2 Alerteer- en stopregel
De alerteer- en stopregel zijn van kracht. Bij arbitrages zal het belang van een overtreding van deze regels worden gerelateerd aan het niveau waarop de desbetreffende speler deelneemt aan de clubcompetitie.
Het verenigingsjaar voor de interne competities loopt van de eerste maandag van september tot de laatste maandag van mei. Indien dit om organisatorische redenen wenselijk is, kan het speeljaar doorlopen tot in de maand juni.
Tijdens het verenigingsjaar worden diverse competities georganiseerd. Een competitie bestaat uit een aantal avonden dat kan variëren van 1 tot 7. De TC bepaalt voor aanvang van het verenigingsjaar welke competities gespeeld worden, met de bijbehorende regelingen.
Aanvang van de speelavonden is 19.30 uur. In bijzondere gevallen (bv. na de Algemene Ledenvergadering) kan hiervan worden afgeweken. (opmerking: met ingang van seizoen 2018/19 is dit 19:45)
Bij verhindering dient men zich tijdig, voor 17.00 uur op de betreffende speeldag, af te melden. Afmelden kan op de volgende manieren:
1.op de afschrijflijst die op alle speelavonden aanwezig is; 2. per email bij de daarvoor aangewezen contactpersoon; 3. telefonisch op de clubtelefoon; 4. bij verhindering op het laatste moment (uitsluitend bij overmacht), door dit door te geven in de speelgelegenheid.
Spelen met een invaller die geen lid is van de vereniging, is toegestaan na verkregen toestemming van de WL. Scores behaald met een invaller van buiten de vereniging worden behandeld als scores behaald in de originele samenstelling van een paar behalve voor het aanwijzen van de clubkampioen.
Indien wordt gespeeld met een invaller van binnen de vereniging, dan wordt de behaalde score voor beide betrokken paren behandeld alsof die door de originele paren is behaald, met dien verstande dat nooit minder behaald kan worden dan bij tijdige afmelding door het volledige paar zou zijn behaald volgens de regels die in het betreffende seizoen gelden.
De scores met invaller van binnen de vereniging blijven buiten beschouwing voor het clubkampioenschap maar worden wel meegenomen als een deelname voor beide paren.
Indien een paar zich tijdig heeft afgemeld voor een competitie, behoudt het paar het recht op indeling in de lijn waarop het voor de afmelding recht had. Bij niet tijdige afmelding volgt automatische degradatie, tenzij de WL anders beslist.
Bij afwezigheid na tijdige afmelding voor een deel van de competitie wordt door de WL zo nodig een vervangende score toegekend. Voor aanvang van het verenigingsjaar wordt bekend gemaakt op welke wijze deze scores behandeld worden.
Bij aanvang van het seizoen dient de WL te streven naar een competitie-indeling in ongeveer even grote groepen die bestaan uit minimaal 12 paren. Om dit te bereiken kan de WL versterkte promotie/degradatie toepassen, maar alleen als dit voor aanvang van de betreffende competitie is bekendgemaakt.
Paren die niet promoveren of degraderen behouden het recht op de groep waarin zij speelden.
Paren die promoveren krijgen recht op een plaats in de naast hogere groep, paren die degraderen in de naast lagere groep.
Promotie en degradatieregelingen worden voor aanvang van het verenigingsjaar bekend gemaakt. Om organisatorische redenen behoudt de WL de mogelijkheid om af te wijken. Dat zal dan vooraf bekend gemaakt worden.
Voor aanvang van het verenigingsjaar maakt de TC bekend op welke wijze de clubkampioen en de slemkampioen wordt aangewezen.
12.1 Belanghebbende paren kunnen tegen een arbitrale beslissing binnen 10 minuten na afloop van de zitting bij de WL protest aantekenen. De beslissing van een arbiter kan ook door de WL of door de arbiter zelf voor beoordeling en eventuele herziening worden voorgedragen.
12.2 Voor de behandeling van een protest of een verzoek om herziening vormt de WL een protestcommissie ad hoc van minstens twee of bij voorkeur drie leden met kennis van zaken (minimaal CLB niveau). Bij de arbitrage direct betrokken leden maken geen deel uit van de commissie. De WL kan zitting nemen in de commissie tenzij hij zelf de desbetreffende arbitrale beslissing heeft genomen of deze voor herziening heeft voorgedragen.
12.3 Tegen de beslissing van de protestcommissie is voor alle betrokkenen binnen een week na bekendmaking beroep mogelijk bij het bestuur. De beslissing van het bestuur is bindend, behoudens beroep op grond van NBB-regels.
Vastgesteld in de Buitengewone Algemene Ledenvergadering van 29 oktober 2012.
Door vaststelling van dit Wedstrijdreglement vervallen alle eerdere versies.
13.1 Met ingang van seizoen 2017-2018 wordt de parencompetitie gespeeld volgens het NBB clubrankingsysteem 13.2 De te behalen rankingpunten zijn gerelateerd aan de tijdens een zitting behaalde percentages. (zie bijlage A) 13.3 Paren worden voor een zitting ingedeeld op basis van hun actuele ranking. (zie bijlage A) 13.4 Een paar/speler zonder speelresultaten wordt ingedeeld door de TC.
14.1 Parenkampioenschap wordt berekend volgens het NBB-Clubrankingsysteem. 14.2 Het kampioenspaar wordt het paar dat tijdens de competitiezittingen het hoogste gemiddelde rankingpunten heeft behaald waarbij alleen de resultaten behaald in de vaste samenstelling meetellen enminimaal 50% van competitiezittingen in de vaste samenstelling gespeeld is.
Voor het bieden en maken van een slem worden punten toegekend:
Alle behaalde slempunten in alle competities worden meegeteld. Het paar met het hoogste aantal punten is de slemkampioen.
Berekening rankingpunten
Per speelavond krijgt iedere meespelende speler rankingpunten op basis van het behaalde resultaat in de lijn waarin hij of zij gespeeld heeft. Voor iedere lijn geldt een gemiddelde waarde M van rankingpunten. Voor het behalen van een gemiddelde score van 50 % bij parenwedstrijden worden M rankingpunten toegekend. Voor beter scores worden meer rankingpunten toegekend, en voor slechtere scores minder. Bij behalen van een score T (zie onder) worden M+B punten toegekend, bij een score t, M-Bpunten. (B = 20) T en t worden bepaald per wedstrijdvorm. Voor andere scores hoger of lager dan T of t, worden rankingpunten naar rato van de behaalde score toegekend. Rankingpunten worden altijd afgerond op een heel getal.
Er gelden de volgende gemiddelde waardes M voor de verschillende lijnen:
A-lijn: 80
B-lijn: 70
C-lijn: 60
Er gelden de volgende scores T en t :
T=63,5%
t=36,5%
Dit betekent dat iemand die in de B-lijn speelt de bij de volgende percentages, de volgende ratingpunten haalt:
36,5% 50,0
50,0% 70,0
55,0% 77,4
63,5% 90,0
67,5% 95,9
In de A-lijn geldt dus dat meer dan 63,5% overeenkomt met 100 punten en een hoger percentage meer dan 100 punten oplevert.
Bij speelavonden met parenwedstrijden (enkele zitting van +/- 24 spellen) krijgen de meespelende spelers rankingpunten voor het door hun behaalde resultaat in de gespeelde lijn.
Zittingen met afwijkende hoeveelheid lijnen: Bij zittingen met meer of minder dan drie lijnen worden gemiddelde M en breedte B van elke lijn gerekt naar rato van de aantal gespeelde lijnen.
Actuele ranking
Voor elke speler wordt een ranking (R) bijgehouden, berekend als het gemiddelde van zijn of haar 6 meest recent behaalde rankingpunten. Voor een speler die in het lopende seizoen nog minder dan 6 keer rankingpunten behaald heeft, kent de TC een vervangende rankingwaarde (Rv) toe, die in plaats van ontbrekende rankingscores meetelt.
Rankings worden berekend over zes scores (N = 6).
De rankings worden gepubliceerd via de NBB website van de club.
Groepsindeling
Wedstrijden op parenbasis (parenwedstrijden en butlerwedstrijden) worden gespeeld als van elkaar onafhankelijke zittingen. Afhankelijk van de hoeveelheid aangemelde paren wordt gespeeld in meerdere (meestal drie) lijnen. Voor elke zitting wordt een indeling gemaakt op basis van de actuele spelerrankings. De ranking van een paar wordt berekend als de som van de twee individuele spelerrankings. Dit geldt voor zowel vaste partnerships als voor incidentele koppels. Bij driemanschappen worden de twee voor een zitting aangemelde spelers als paar in de strekking van deze alinea beschouwd. De paren met de (op de dag van de zitting) hoogste ranking spelen in de A-lijn, de volgende paren in de B-lijn enz. Er wordt ernaar gestreefd om lijnen van min of meer gelijke hoeveelheid paren en sterkte te hebben.
Zaterdag 7 september stond het centrum van Schiedam weer in het teken van 'onze' historische...
Na de geslaagde try-out in de zomermaanden is besloten dat we vanaf woensdag 18 september gaan...
De start van het 2024-2025 seizoen is voor onze club bijzonder belangrijk. We waren bijna...